Sivut

sunnuntai 4. joulukuuta 2016

#16 - Adventtikalenteri 1 - Hevoshistoriani

Ensimmäinen adventtiluukku auki, viimetingassa mutta kuitenkin! Tänään kerron koko hevoshistoriani, joka on melkeen mun pienen elämäni pituinen.


Laskiaistapahtumassa 2007 Saana 3v päätti, että haluaa talutusponin selkään. Sen jälkeenkin sitten muutaman kerran pääsin ponin selkään, esimerkiksi tuttujen risteytysponin.
Itse harrastus kuitenkin alkoi tuona samana syksynä, ratsastuskoulu Stall Sandbackenin miniponitunneilla. Mitään alkeiskurssiahan mä en ees ikinä oo käynyt, koska aloittaessani sen ikäraja oli 6v ja kun ikää oli riittävästi niin osasin jo alkeistuntien asiat. Ratsastus siis alkoi ihan talutustunnein ja tallin pienimmällä ponilla, eli Paavolla. Paavo on siis ollut ihan alusta asti mun "vakkari", sillä olin aloittaessani niin pieni, ettei muut ponit oikein edes käyneet mulle.
 Näissä merkeissä ratsastus jatkui vuoden tai pari, koska ei sen kokoista eikä ikäistä tietenkään voinut päästää tunneille muiden sekaan ilman taluttajaa. Ja se oli kyllä ihan fiksua, koska Paavo kuskasi mua silloin aika huolella ja teki jutut oman päänsä mukaan niinä kertoina kun menin yksin.
"Oikeille" tunneille pääsin joskus 2009 keväällä, Paavo edelleen vakkarina. Silloin kehityin muistaakseni aika paljon aikaisempaan nähden. Laukkasin ekoja kertoja kunnolla ja pääsin maastoilemaan sekä hyppäämään jotain ihan pieniä esteitäkin. Tätä rataa jatkui taas suunnilleen vuoden, sain hoitaa erästä ratsastuskoulun ponia isomman hoitajan apuna. Tuolloin muuten taisin myös alkaa kirjoittaa ekaa blogiani!
Ekat kisatkin kävin 2009 ja sen jälkeen kävin vuosittain aina parissa kisoissa, enimmäkseen Paavolla ja ristikkoluokkia. Kerran pääsin myös raviluokkaan ponin kanssa, mutta enimmäkseen mentiin tallin omissa pikkukisoissa.
2010 aloitin ratsastuksen toisellakin tallilla leirin kautta. Menin siellä pääasiassa tallin shettiksillä ja mun ehdoton lempiponi oli ehkä 90cm korkuinen Reiska niminen ruuna. Se oli ehkä vähän outoa, koska jännitin ja pelkäsin helposti vähän pienempänä ja joskus meinasin lopettaakkin sen takia. Reiska omasi siis vähän turhan kevyen takapään, mutta tasapaino ainakin kehittyi huimasti kun ratsastelin kahdella itsepäisellä pienellä ponilla.

2011 sain Paavon hoitoponiksi, eli tallipäiviä tuli kaksi tai kolme viikkoon. Silloin alkeistunneilla taluttamalla sain lisää tunteja ja teinkin niitä tietenkin niin paljon kuin irtosi. Ratsastin myös vähän enemmän muillakin ratsastuskoulun poneilla ja muistan, että olin tosi pelokas joidenkin niistä kanssa. Jännitin ja pelkäsin muutenkin helposti vähän pienempänä ja joskus meinasin lopettaakkin sen takia. Mun päähän kuitenkin taottiin kerta toisensa perään, että kaikilta hevosilta voi oppia jotain joten hammasta purren kiipesin niidenkin ponien selkään. Oikeastihan ne olivat ihan normaaleja ratsastuskouluponeja, mutta tuntuivat pelottavilta vähäisen kokemuksen ja pienten ponien jälkeen.
Tällöin myös toiselle tallille tuli nuori shettis, Tinge jolla aloin mennä useammin, koska olin sopivan kokoinen ja sen selkään ei ihan alkeistuntilaisia voinut alussa laittaa.
Menin Paavolla ekan helppo C luokkani, joka kylläkin päättyi tippumiseen.



2013 vuoden alussa lopetin toisella ratsastuskoululla ja jatkoin vain Stall Sandbackenilla tunteja ja Paavon hoitamista. Silloin halusin jotain uutta harrastukseen ratsastuskoulun rinnaille, joten alettiin ettimään mulle vuokraponia. Vuokrasinkin Palmun ratsutallilla 7kk kolmea eri ponia joista mikään ei taida enää olla siellä. Paavon kanssa kisattiin edelleen ristikkoa ja 40cm, mutta hyppäsin tunneilla vähemmän kuin ennen ja se näkyi kyllä.

Kun kaikki vuokraponit Palmulta myytiin vuorotellen, lopetin siellä ja aloin taas etsiä uutta vuokraponia. Aloitin marraskuussa Veera shettiksen vuokraamisen, sillä tallilla missä Minttukin asuu. Veera oli aika raaka, laukka-avut sillä oli vähän hakusessa ja ponilla oli vähän liikaakin toimintaa pienessä päässään. Veera kuitenkin myytiin jo parin kuukauden jälkeen vuodenvaihteessa, joten aloin vuokrata samalla tallilla Lanttua. Lantun lisäksi pääsin mukaan sen kolme vuotiaan varsan, Tuutin ratsukoulutukseen mukaan. Lantun kanssa kehityin tosi paljon jo ensimmäisen vuoden aikana, pääsin hyppäämään enemmän ja ratsastuskertoja tuli vaan lisää. Paavon kanssa alkoi myös sujumaan taas paremmin, löysin ponista ihan uusia nappuloita.




Alussa tehtiin Tuutin kanssa vaan maastakäsin juttuja, mutta kevään mittaan aloin ratsastamaankin ponilla. Aluksi mentiin vaan liinassa, mutta pian oltiin jo helpoilla tunneilla mukana. Tietenkään en osannut ratsastaa Tuuttia peräänantoon enkä muutenkaan opettamaan sille juuri mitään kummempaa kuin perusjuttuja, mutta ainakin opin itse paljon. Kesällä ratsastin enemmän kuin varmaan koskaan ennen ja kävin Stall Sandbackenissa kahdella leirillä.
Joskus näihin aikoihin myös hyvä ystäväni Ida vei mut poniravien pariin ja silloin syttyi kipinä niihinkin, vaikka se jatkuikin pari vuotta vain satunnaisena kärryttelynä.




Alkusyksystä onnistuin murtamaan solisluuni ja siinä tulikin sitten taukoa, joka tietenkin harmitti mua tosi paljon. Ratsastus oli juuri alkanut sujumaan aina vaan paremmin ja kävin tallilla neljästä viiteen kertaan viikossa.
Kauaa en sairaslomani jälkeen enää ehtinyt menemään Tuutilla, sillä se myytiin 2015 keväällä. Ehdittiin kuitenkin opettamaan sille väistöjä ja hyppäsin sillä myös useammin. Tuutti kuitenkin pääsi parhaaseen mahdolliseen kotiin Sinin luo ja sain jatkaa siellä käymistä kun ehdin. Tuutin tilalle tuli Lyyli, joten mulla oli taas kaksi vuokraponia ja Paavo. Lyyli oli todella vähän ratsastettu ja muutenkin ihan varsan tasolla tullessaan, vaikka ikää löytyikin jo seitsemän vuotta. Lantun kanssa päästiin kisaamaan ekat ja viimeiset yhteiset ulkopuoliset kisamme Hästbackaan.





Paavon kanssa kisattiin jo vähän useammatkin kisat kuin vain kerran tai pari vuodessa, mutta kotitallilla edelleen. Ratsastin myös kaverini ponia muutaman kuukauden aktiivisesti ja valmentauduin sillä vähän enemmän esteilläkin. Käytiin myös rataharkoissa menemässä tän ponin kanssa mun ensimmäinen (ja tähän mennessä myös ainoa) kn special. Sillä kuitenkin lopetin aika nopeasti, kun aika ei enää riittänyt ponin ollessa liian kaukana.
Esteet Paavon kanssa sujui taas paremmin ja koulukisoissakin alettiin käymään vähän lisää.









2016 alkuvuodesta aloin liikuttamaan Sinttua, mutta aika nopeasti tuli selville, että se on kantavana. Loppukeväällä lopetin Lyylillä ja Lantulla, koska halusin kehittyä lisää. Kävin kokeilemassa muutamaa ponia, esimerkiksi Noksua. Paavon kanssa tuli vähän takapakkia, jotenkin vaan tuntui ettei mikään suju. Kasvoin Sintulle pitkäksi, joten sen tilalle tuli Minttu ja siinä sivussa myös Metu. Kesällä ajoin poniravikortin Tuutilla ja olin tallilla varmaan enemmän kuin koskaan ennen. Tein kesätöitä eräällä yksityistallilla ja se jatkui vielä syksylläkin jonkin aikaa. Paavolla päätin jatkaa vielä tämän kauden ja Mintun kanssa alkoi sujumaan vaan paremmin, ekat kisatkin ehdittiin käydä ennen kuin blogi heräsi kuolleista.
Äärettömän kiitollinen olen vanhemmilleni, jotka ei mua estelleet kun halusin ratsastuksen aloittaa ja on tukeneet mua koko ajan, niin rahallisesti kuin henkisestikkin. Suuri kiitos kuuluu myös kaikille ratsastuksenopettajilleni, valmentajille ja ponien omistajille, ilman heitä en olisi päässyt mihinkään suuntaan tässä harrastuksessa.




Tämmöinen kooste näistä vuosista, olisin tosi mielelläni kirjoittanut vielä lisääkin, mutta tän kanssa meni vähän kiireiseksi ja halusin kuitenkin nimenomaan tän ekaan luukkuun. Toivottavasti kuitenkin saitte tästä jotain irti. Vanhimmat kuvatkin on mun vanhalla kovalevyllä, joka on edelleen jossain muuton jäljiltä. Kun sen löydän, niin teen vielä jonkun postauksen vanhoista kuvista, siellä on meinaan todellisia helmiä! Ihan nykyhetkestä en laittanut kuvia, että postauksen idea pysyisi. Esim. kisoista kerroin tässä postauksessa tosi vähän, koska niistä ei juuri kuvamateriaaliakaan tällä kovalevyllä ole. Myös suuri osa estekuvista löytyy sieltä, mutta löysin tähänkin kuitenkin jotain.
Kiinnostaisiko teitä toinenkin postaus vanhoista kuvista?
- Saana



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti