Sivut

maanantai 8. toukokuuta 2017

#28 - Vuokraajan näkökulmasta

Lomalta kotiuduttu ja pahimmat reissusta kotiintuomisiksi tulleet taudit sairastettu, joten nyt olis viimein aika taas palata blogin pariin. En oo tosiaan nyt oikeen ollut tallilla tiistain jälkeen, vaan maannut kuumeessa kotona. Eilen eli sunnuntaina käytiin viemässä kaverini Idan poni Eragon ylläpitokotiin toipumaan, mutta muuten en oo päässyt tallille.
Tän päivän postaus ei kuitenkaan liity kuulumisiin, vaan aattelin kirjottaa vähän vuokraamisesta ja vuokraponeista, nimenomaan vuokraajan näkökulmasta. Musta tälläsiä oli tosi mielenkiintosta lukea, etenkin kun aloitin vuokraamisen. Tän ei oo tarkotus olla mikään mun ratsastushistoria, mutta toki tekstin seassa on myös mun omia kokemuksia.
Nää samat asiat joita postauksessa otan esille, saattaa päteä jotkut myös vaikka ylläpitoponeihin, hoitoponeihin tai vaikka omiinkin hevosiin, mutta tässä postauksessa puhun juurikin vuokra- ja liikutusponeista. Kuvat on mun entisistä vuokra- ja liikutusponeista vuosien varrelta, joista osa on blogissakin esiintynyt.

Vuokraponin etsintä


Vuokraponeja löytyy tosi yllättävääkin kautta välillä, mutta varmaan yleisimpiä tapoja on hevostalli.net markkinat ja facebookin erilaiset hevosryhmät. Näitä kannattaakin seurata ahkerasti, sillä ne päivittyvät usein ja ovat helppo tapa saada omistajiin yhteys. Omien ilmoitusten laitto on tärkeää, mutta myös muiden ilmoituksia kannattaa selata.


Myös suhteiden kautta löytyy usein todellisia helmiä ja siksi kannattaa olla yhteyksissä tuntemiensa hevosihmisten kanssa ja mahdollisesti aktiivinen erilaisissa sosiaalisissa medioissa, kuten whatsapp ja instagram. Kaikki eivät julkaise ilmoituksia poneista syystä tai toisesta ja siksi kannattaa olla oma-aloitteinen.
Omista vuokraponeistani ekat löytyivät kaverin kautta joka kävi tällä tallilla. Seuraava(t), eli Veera löytyi hevostalli.net:istä, muistaakseni tosin ei mun oman ilmoituksen kautta.
Sintun omistaja otti muhun itse yhteyttä oman ilmoitukseni kautta. Lanttu, Tuutti ja Lyyli asuivat Veeran kanssa samalla tallilla, tosin osittain vähän eri aikoihin, joten luonnollisesti jatkoin niillä Veeran myynnin jälkeen. Muut liikutus- ja vuokraponit on tulleet suhteiden kautta ja vähän "vahingossa".


Se, milloin on valmis vuokraamiseen tai muuten vaan itsenäiseen ratsastukseen, riippuu vähän, onko omistaja tai joku muu mukana ja tietenkin mihin tarkoitukseen vuokraajaa etsitään. Omasta mielestäni etenkin itsenäisesti ratsastaessa tai vuokratessa tulisi kuitenkin olla jo jonkin verran kokemusta, hallita hevonen kaikissa askellajeissa ja tunnistaa hevosen käytöstä sen varalta, että hevonen vaikka sairastuisi ja tietää miten silloin tulee toimia.


Jos laittaa oman ilmoituksen, sen kannattaa olla asiallinen, oikeinkirjoitus ja mahdolliset kuvat on plussaa ja se antaa panostetun kuvan. Jos olet nuori, olisi ehkä hyvä antaa aikuisen kirjoittaa ilmoitus tai ainakin pyytää lukemaan se ennen julkaisua. Ilmoituksessa on hyvä mainita selkeästi tavat joilla sinuun tai vanhempiisi saa yhteyden.


Älä valehtele tai liioittele ilmoituksessa. Se meinaa yleensä vain ongelmia ja tuhlaa mahdollisesti sekä sinun, että ponin omistajan aikaa ja aiheuttaa väärinkäsityksiä. Rehellisyys siis kannattaa ja valehtelu tulee esille aina jossain vaiheessa.
Ilmoituksessa on hyvä mainita ainakin oma taso ja se, kuinka kokenut olet hevosten parissa ja mitä olet päässyt tekemään. On aivan eri asia, onko ratsastanut neljä vuotta ratsastuskoulussa vai yksityistallilla pienissä ryhmissä ja tehnyt vaikka paljon talleja ja joskus vaikka omistanut oman ponin. Lisäksi kannattaa kertoa jotain muita olennaisia tietoja, kuten ikä, kuinka monesti olet valmis käymään ja maksamaan (toki aina raha ei liiku suuntaan tai toiseen), saatko tallille kyytejä vai pitääkö sinne päästä julkisilla tai olla niin lähellä, että voit mennä pyörällä tai kävellen? Jos mielessä on jotain tiettyä itse ponista tai tallista, vaikkapa maastovarmuus tai toivot mahdollisuutta valmentautua. Liian vaativa ei kannata olla vaan mielummin joustaa tietyissä jutuissa, sillä yleensä monet asiat ovat sovittavissa kun tutustut paremmin ja luottamusta kertyy omistajaan sekä poniin.


Ponin kokeilu ja sopimukset

Kun olet löytänyt kivan kuuloisen ponin tai useamman ja keskustellut omistajan/omistajien kanssa, on aika käydä kokeilemassa. Missään nimessä ei kannata sitoutua mihinkään, ei edes vuokraponiin, ilman omistajien tapaamista ja ponin kokeilua.
Yleensä saat osallistua ponin kuntoonlaittoon ja sitä kannattaa pyytää jos näyttää siltä, ettei se ole tullut omistajalle mieleen. Monesti vuokraponin kanssa on kuitenkin pärjättävä itsenäisestikin, ainakin jonkin verran, eli sille on hyvä pärjätä myös käsitellessä. Ratsastaessa se, mitä kannattaa kokeilla riippuu vähän tarkoituksesta mihin ponia etsii, mutta ainakin perus askellajit ja luonnollisesti jos olette sopineet, että ponilla voi myös vaikka hypätä kannattaa sitäkin testata tai sopia toinen kokeilukerta sitä varten.


Jos ensimmäinen, toinen tai kolmaskaan vaihtoehto ei tunnu hyvältä syystä tai toisesta, ei kannata väkisin ottaa sellaista ponia vaikka se ei oma poni olekkaan. Edelleen ei kuitenkaan kannata olla liian vaativa, sillä monet asiat ovat sovittavissa ja ponikaan ei aina toimi samalla tavalla kuin yleensä kun ratsastat sillä ensimmäistä tai toista kertaa. Sopimus kannattaa tehdä etenkin, jos et tunne omistajaa ennestään ja toki muutenkin, jos omistajalla on vaikka paljon vaatimuksia ja sääntöjä.


Tää postaus käsitteli nyt enemmän vuokraponin etsintää, mutta voisin tehdä mahdollisesti toisen osankin! Kommentoikaa alas mitä piditte postauksesta ja haluaisitteko ehkä jatkoa tälle?

- Saana

2 kommenttia:

  1. Todella kiva ja asiallinen postaus, tästä on varmasti apua monelle vuokraponia etsivälle!

    VastaaPoista